„Świadomy przedszkolak” to cykl warsztatów edukacyjnych dla dzieci w wieku przedszkolnym z Białegostoku, których celem jest oswajanie dzieci z niepełnosprawnością, traktowaną jako naturalny element otaczającego nas świata.

To projekt, który ma za zadanie odpowiedzieć na dziecięce pytania, a także wspierać dorosłych w rozmowach na tematy, których nie sposób pominąć w procesie wychowywania. Przygotowane materiały i spotkania w przedszkolach przyczyniają się do wzrostu świadomości w obszarze niepełnosprawności i rozwoju społecznego. Zajęcia są prowadzone przez animatorów (w tym osoby z niepełnosprawnością), którzy poprzez wspólne czytanie, malowanie, gry edukacyjne i rozmowy wprowadzają dzieci w niełatwy, ale ważny temat niepełnosprawności. Temat wplatany jest w ciekawy dla maluchów sposób bez jego przesadnego eksponowania po to, aby uświadomić im różnorodność społeczeństwa i nauczyć szacunku dla drugiego człowieka.

Pragniemy by przyszłe pokolenie zyskało naturalność w kontaktach ze wszystkimi ludźmi bez względu na ich wygląd czy sprawność. Dlatego postawiliśmy sobie za cel edukację najmłodszych by w ten sposób oswoić ich z tematem, który przez wielu rodziców i nauczycieli wciąż uważany jest za trudny.