Głównym celem realizacji zadania publicznego, którego liderem była Fundacja Inicjatyw Na rzecz Osób Niepełnosprawnych „IMPULS” było pokazanie osób z niepełnosprawnością jako pełnoprawnych i przede wszystkim aktywnych członków społeczeństwa. Była to także próba zmiany mentalności społeczeństwa, przełamania stereotypów oraz zwiększenia wrażliwości społecznej na potrzeby osób z niepełnosprawnością poprzez ich naturalną integrację z mieszkańcami miasta, w którym żyją.

W okresie wakacyjnym, w centrum miasta Białystok, odbyły się 3 imprezy o charakterze edukacyjno–kulturalnym, gospodarzami których były dorosłe osoby z niepełnosprawnością, prezentowana była ich codzienna działalność, twórczość, zainteresowania. Można było się z nimi spotkać, porozmawiać, pooglądać ich twórczość (film, kabaret, zdjęcia), potańczyć. Można też było doświadczyć barier i ograniczeń, jakie spotykają na co dzień w swoim życiu oraz poznać sposoby, jak radzić sobie z nimi. Imprezy otwarte były dla wszystkich chętnych mieszkańców Białegostoku oraz przebywających tu turystów i gości.

Projekt pozwolił na pogłębienie integracji między różnymi grupami dorosłych osób z niepełnosprawnością (z zaburzeniami wzroku, słuchu, niesprawnych ruchowo oraz z niepełnosprawnością intelektualną i zaburzeniami psychicznymi), co widać było z każdą kolejną imprezą.

Projekt realizowany był przez partnerstwo 3 białostockich organizacji pozarządowych działających na rzecz poprawy jakości życia osób z niepełnosprawnością w mieście Białystok. Do współpracy zaproszono dodatkowo 6 innych białostockich NGO oraz jedną ogólnopolską, co pozwoliło na bliższe poznanie się tych organizacji, wymianę doświadczeń oraz zapoczątkowanie wspólnych działań w myśl zasady, że razem można więcej.